Az átlag - képlet és példa

Az átlagos képlet

mi az értelme? Az átlag vagy átlag egy számsorozat átlagát adja. Például a barátaim átlagos testsúlya. Az átlag kiszámításának képlete a $$\bar{X} ={\sum{X} \over {n}}$$ X a vonal tetején ezt olvassuk: X bar (eks bar). Ez a mintánkban szereplő pontszámok átlaga, átlaga. X a pontszámot jelenti. A nagy görög betű, amit olvasunk: Sigma. A pontszámok összegét jelenti. Az n ezt olvassuk: n. A mintánkban szereplő pontszámok számát jelöli.

Az átlagos - gyakorlati példa

Egy kísérletező azt szerette volna tudni, hogy a fiatal patkányok milyen mennyiségű táplálékot esznek. grammban mérte az elfogyasztott ételeket 24 óra alatt. Véletlenszerűen kiválasztott 6 patkányt a laboratóriumában lévő patkánykolóniából. Itt vannak az adatok, az egyes pontszámok szimbóluma X.

X
34
35
39
30
39
40


A fenti képletet tekintve összeadjuk az összes pontszámot, és elosztjuk a pontszámok számával. A pontszámok számának szimbóluma n. Ebben az esetben az n értéke 6. A pontszámok összege 217, ΣΧ=34+35+39*30+39+40=217
Ezt most elosztjuk 6-tal, az n-nel, és megkapjuk az átlagot 36,17 . $$\bar{X}= {217 \over{6}}= 36,17 $$

Kérjük, adományozzon a szerverhez és a karbantartáshoz… ez a webhely leállhat, mert naponta több ezer látogató... adományozzon 1 dollárt ,,,,, köszönöm!

Rate it: 
No votes yet